Ve čtvrtek 5. 6. 2025 se dvacet chemických nadšenců ze tříd 2. G, sexta, 3. G a septima vydalo na cestu do Prahy. Cílem byla Fakulta potravinářské a biochemické technologie VŠCHT Praha. Tato fakulta má v rámci projektové aktivity „Poznej vědu v akci“ za cíl umožnit studentům středních škol praktickou zkušenost v laboratoři, zejména vyzkoušet si nejnovější laboratorní přístroje a metody.
V prostředí moderní laboratoře se tak v rámci svého půldenního bádání zabývali tzv. senzorikou nápojů aneb co skrývají kolové a energetické drinky. Postupně se zaměřili na analýzu chemického složení těchto nápojů a jejich senzorické zhodnocení. Vyzkoušeli si spektrofotometrické stanovení kyseliny fosforečné, která ovlivňuje chuť a stabilitu nápoje. Pomocí moderní analytické techniky, vysokoúčinné kapalinové chromatografie s hmotnostně-spektrometrickou detekcí (HPLC-MS), kvantifikovali obsah kofeinu. V senzorické laboratoři pak studenti zhodnotili vzhled, barvu, vůni, chuť a perlivost nápojů, porovnávali různé vzorky a vyzkoušeli si různé typy senzorických testů. Zjistili tak, jak chemické složení a fyzikální podmínky ovlivňují senzorické vnímání.
Některým týmům se dařilo lépe, jiným hůře, ale zpětná vazba byla od všech velmi kladná, a to je důležité. Uvidíme za pár let, zda se VŠCHT podařilo nalákat naše studenty ke studiu chemie.
Mgr. Petra Lorenzová
Gymnázium a Střední odborná škola pedagogická, Nová Paka
Kumburská 740, 509 01 Nová Paka
Gymnázium a Střední odborná škola pedagogická, Nová Paka